Fogászati implantátumok

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy mesterséges foggyökér, amely akár ambuláns szájsebészeti beavatkozás során is beültethető az állcsontba. Működése során kivehető vagy rögzített fogpótlás elhorgonyzására is alkalmas.

Köznyelv implantátumnak hívja az egész, hiányzó fog helyettesítésére szolgáló pótlást, azonban valójában csak a beültetett műgyökér az implantátum, a fogpótlás többi része pedig a felépítmény.

Fogászati implantátum behelyezését szükségessé teheti csírahiány, baleset vagy egyéb okból bekövetkezett fogvesztés.

Untitled Design
impl_potlas

Kinek lehet fogászati implantátuma?

A fogászati implantátum egyik alapfeltétele jó szájhigiénia fenntartása valamint gyulladásmentes fogíny. A dohányzás jelentősen rontja az implantátum csontosodását valamint a hosszabb távú megmaradását is.

A fogászati implantátum nem egy ’csavar’, amiről behelyezés után el lehet felejtkezni, ugyan olyan, sőt fokozottabb figyelmet és tisztán tartást igényel, mint egy saját fog. Ezen felül bizonyos időközönként (fél-egy év) szakmai kontrollra is szükség van, hogy minden rendben van-e az implantátummal és környezetével.

Fogászati implantáció menete

Rendelőnkben Nobel Biocare, valamint Denti implantátumokat használunk.

I. Előkészítés : konzultáció, fogorvosi vizsgálat, CT felvétel készítése

Implantációt megelőzően szükséges az Ön általános egészségügyi állapotáról, esetleges betegségeiről, szedett gyógyszereiről tudomást szerezzünk, valamint a többi fog, íny valamint állcsont állapotáról képet kapjunk.

Ennek megfelelően elsőként alapos állapotfelméréssel kezdünk, megnézzük van-e valamilyen ellenjavallata az implantációs eljárásnak az Ön esetében.

Az állapotfelmérés része egy CBCT felvétel készítése, amely 3 dimenzióban segít szájsebész kollégánknak megállapítani, hogy kellő mennyiségű csont áll-e rendelkezésre az implantációhoz.

II. Kezelési terv elkészítése, árajánlat megbeszélése

A korábban megkapott információk alapján elkészítjük az Ön igényei és szakma szabályai szerint lehetséges legjobb megoldást, amelyet egy konzultáció keretében megbeszélünk Önnel. 

III. Műtéthez szükséges feltételek megteremtése

Az implantátum behelyezéséhez teljesen gyulladásmentes környezetre van szükség, ennek megfelelően szükség esetén a műtét időpontja előtt a tömésre vagy töméscserére szoruló fogakat ellátjuk, valamint fogkőeltávolítást végzünk.

IV. Implantátumok beültetése

A korábbi szájüregi vizsgálatok valamint CBCT felvétel segítségével szájsebész kollégának néhány tized milliméter pontossággal megtervezi az implantátum leendő helyét az állcsontban, figyelembe véve felső állcsont esetén az arcüreg, alsó állcsont esetén pedig az ideg helyzetét.

A műtét során, helyi érzéstelenítés mellett erre az előre megtervezett helyre kerül beépítésre az implantátum.

V. Gyógyulási időszak

Közvetlen az implantátum behelyezése után javasolt az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése (dohányzás kerülése az implantátum megőrzése kapcsán egyébként is javasolt).

Ezen felül célszerű megvárni amíg az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlik, ezzel elkerülve, hogy esetleg megharapja nyelvét, ajkát. Aznap javasolt minél többet pihenni, lehetőleg a járművezetést elkerülni, szükség esetén pedig fájdalomcsillapítót alkalmazni valamint, száraz, hideg borogatást tenni az arcára a műtétnek megfelelő helyen.

A műtét után kezelőorvosa ellátja  szükséges instrukciókkal, ezt kérjük tartsa be!

Egyénenként különbözik ezek időszak hossza, általában 3-4 hónapig tart, de lehetséges fél éves gyógyulási periódus is.

VI. Ínyformázó behelyezése

Azután, hogy a behelyezett implantátum kellően becsontosodott, lehetőség van az ínyformázó behelyezésére, ez segít, hogy az elkészülő pótlást az íny esztétikusan ölelje körbe.

Körülbelül 2-3 hét gyógyulási idő szükséges ezután.

VII. Fogpótlás készítése és átadása

Az ínyformázó behelyezését követő gyógyulás után lehetőség van levenni a lenyomatot, amely a végső pótlás elkészítéséhez szükséges.

Miután a lenyomatok alapján a fogtechnikus elkészíti a végső pótlást, ez átadásra kerül. A végső fogpótlás az előzetes lehetőségek valamint tervek alapján lehet rögzített vagy kivehető is.

Ha rendelőnk felkeltette érdeklődését, az alábbi elérhetőségeken keresztül jelentkezhet be fogorvosi vizsgálatra:

Bejelentkezés

+36 30 908 4243

Nyitvatartás

Rugalmas, egyeztetéshez kötött

Cím

Szarvas, Erzsébet Liget

E-mail

szarvasdent@gmail.com

Facebook

fb.com/szarvasdent/