All-on-4®

Mit jelent az All-on-4®?

Az All-on-4® egy négy implantátumon elhorgonyzott, fix (csak fogorvos által kivehető) fogpótlás.

Ezt a megoldást az adott állcsont teljes fogatlansága esetén alkalmazzuk. Négy implantátum kerül be a fogatlan állcsontba, kettő a kismetszőfogaknak vagy szemfogaknak megfelelően, kettő pedig a második kisörlő fogak helyére, 45 fokban döntve. Ezen négy implantátumon kerül elhorgonyozásra a pótlás.

mandibulaao4

Miért előnyös az All-on-4®?

  • Ezzel a módszerrel teljes fogatlanság esetén is megvalósítható fix fogpótlás, nincs szükség kivehetőre.
  • Nincs szükség csontpótlásra.
  • Akár a műtét napján is lehetséges azonnali fix pótlás.
  • 4 db implantátummal, valamint az ezeken elhorgonyzott pótlással megoldható a teljes állcsont rehabilitációja.

Milyen esetekben ajánljuk az All-on-4®-t?

  • Teljes fogatlanság esetén.
  • Olyan esetekben, amikor a páciens nem kíván csontpótló beavatkozáson átesni.
  • Amennyiben a páciens minél kevesebb implantátummal szeretne fix fogpótlást.

All-on-4® fix fogpótlás készítésének menete

I. Előkészítés : konzultáció, fogorvosi vizsgálat, CT felvétel készítése

Implantációt megelőzően szükséges az Ön általános egészségügyi állapotáról, esetleges betegségeiről, szedett gyógyszereiről tudomást szerezzünk, valamint az esetleg meglévő többi fog, valamint íny és állcsont állapotáról képet kapjunk.

Ennek megfelelően elsőként alapos állapotfelméréssel kezdünk, megnézzük van-e valamilyen ellenjavallata az All-on-4® implantációs eljárásnak az Ön esetében.

Az állapotfelmérés része egy CBCT felvétel készítése, amely 3 dimenzióban segít szájsebész kollégánknak megállapítani, hogy pontosan hova helyezze be az implantátumokat.

II. Kezelési terv elkészítése, árajánlat megbeszélése

A korábban megkapott információk alapján elkészítjük az Ön igényei és szakma szabályai szerint lehetséges legjobb megoldást, amelyet egy konzultáció keretében megbeszélünk Önnel. 

III. Implantátumok beültetése, pótlás készítése/átalakítása

A korábbi szájüregi vizsgálatok valamint CBCT felvétel segítségével szájsebész kollégának néhány tized milliméter pontossággal megtervezi a négy darab implantátum leendő helyét az állcsontban, figyelembe véve felső állcsont esetén az arcüregek, alsó állcsont esetén pedig az idegek helyzetét.

Ha már van kivehető teljes pótlása…

Abban az esetben, ha Önnek korábban volt teljes kivehető fogpótlása, az átalakításra kerül úgy, hogy a következő 4 hónapban ezt tudja hordani ideiglenes pótlásként, immáron az implantátumokon rögzítve. 

A műtét során, helyi érzéstelenítés mellett erre az előre megtervezett helyre kerülnek be az implantátumok.

Ha még nincs kivehető teljes pótlása…

Amennyiben nem volt ezidáig kivehető pótlása, esetleg az adott állcsontban vannak még eltávolításra váró fogak, először lenyomatot veszünk az állcsontról (a fogak eltávolítása után), majd erről a technika elkészíti a kivehető pótlást. 

Ezután pedig a korábban ismertetett módon először az implantátumok kerülnek helyükre, majd ezeken rögzítjük az ideiglenes fogpótlást.

IV. Gyógyulási időszak / Varratszedés

Közvetlen az implantátum behelyezése után javasolt az alkoholfogyasztás, dohányzás kerülése (dohányzás kerülése az implantátum megőrzése kapcsán egyébként is javasolt).

Ezen felül célszerű megvárni amíg az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlik, ezzel elkerülve, hogy esetleg megharapja nyelvét, ajkát. Aznap javasolt minél többet pihenni, lehetőleg a járművezetést elkerülni, szükség esetén pedig fájdalomcsillapítót alkalmazni valamint, száraz, hideg borogatást tenni az arcára a műtétnek megfelelő helyen.

A műtét után kezelőorvosa ellátja  szükséges instrukciókkal, ezt kérjük tartsa be!

A műtét után egy héttel kontrollvizsgálat és varratszedés következik.

V. Gyógyulási időszak

Az implantátumok behelyezése után 6 hónappal az addig használt ideiglenes pótlást lecseréljük a 12 tagból álló végleges pótlásra.

Részletesen tájékoztatjuk az új fogpótláshoz szükséges szájápolási teendőkről.